Skip to main content

KonseptS brengt de veiligheidsrisico’s van evenementen in kaart en helpt je op weg!

Je hebt een prachtige locatie voor je evenement gevonden, de doelstellingen en het doelpubliek heb je nauwkeurig bepaald. Jij en je team hebben een creatief concept uitgedacht, en ideeën om dat concept uit te werken zijn er te over. Maar wellicht hebben ze maar weinig te maken met veiligheid. Nochtans is dat net cruciaal. Denk bijvoorbeeld maar aan de volgende vragen… De cateraar wil gas gebruiken op het evenement, maar mag dat wel en hoe kan het veilig? Mogen er terrasverwarmers gebruikt worden in de feesttent? Moet er eigenlijk EHBO voorzien worden? Kunnen we eender welke doeken gebruiken om de ruimte aan te kleden? Hoe zit het met de noodverlichting? Hoeveel nooduitgangen moeten er zijn? Zouden de hulpdiensten onze locatie vlot kunnen bereiken, moest er iets misgaan? Vragen rond veiligheid zijn niet altijd eenvoudig te beantwoorden, maar … ze zijn wel essentieel om van je evenement een geslaagd topevenement te maken.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het in kaart brengen van de veiligheidsrisico’s van jouw evenement? Ontdek hier onze mini-checklist en doe er je voordeel mee.

Veiligheid is topprioriteit

Evenementen organiseren is superleuk – je zult ons nooit iets anders horen beweren – maar kinderspel is het beslist niet. Er komt – groot of klein – ontzettend veel bij kijken, van stabiliteitsstudies over brandveiligheid en verzekeringen, tot het aanvragen of checken van de nodige keuringen en vergunningen. Vergeet niet: vaak ben je bezig met veel mensen, op een locatie van iemand anders en met materialen van anderen. Voorzichtigheid is dus geboden en veiligheid is het best te allen tijde jouw topprioriteit. Het is in elk geval de onze (en eentje die we trouwens perfect combineren met die andere topprioriteit: het voorzien van de nodige toeters en bellen).

Bespaar niet op veiligheid

‘Moet ik dit budget echt uittrekken voor de veiligheid?’ horen wij weleens wanneer we een offerte gaan voorstellen. Absoluut! Veiligheid en risicoanalyse zijn het stokpaardje van KonseptS. En laten we dus niet aan het toeval over. Dat merken onze klanten aan onze offertes – die erg gedetailleerd ingaan op diverse veiligheidsaspecten – onze plannen en voorstellen én aan onze evenementen zelf, van de voorbereiding tot en met de afbouw. Het lijkt verleidelijk om uit te gaan van een vlekkeloos evenement, maar hoe erg we ook van droomscenario’s houden, dat doe je beter niet. Beknibbelen op de veiligheid kan je duur komen te staan … Gaat er toch iets fout, dan ligt de aansprakelijkheid namelijk vaak bij de organisator. Gebeurt er bijvoorbeeld een ongeluk bij de cateraar? Als jij hem als organisator niet gewezen hebt op de risico’s, kan heel de gebeurtenis op jou verhaald worden. Dat weegt niet enkel financieel (en emotioneel) door, het straalt ook af op het imago van je bedrijf. De veiligheid verhogen en waarborgen staat dus altijd voorop.

Risico’s inschatten

Vooraf risico’s inschatten en erop inspelen, daarover gaat de risicoanalyse. Wie weet valt alles mee en zijn de risico’s beperkt. Maar om dat te weten te komen, moet je die risico’s natuurlijk wél eerst analyseren! Een grondige en professionele veiligheidsanalyse is ontzettend belangrijk bij de organisatie van een evenement.

Wie maakt zo’n risicoanalyse? En hoe weet je of alles grondig bestudeerd is? Daarvoor neem je het best een partner onder de arm. Grotere bedrijven hebben vaak een preventieadviseur. Hem of haar betrekken bij de risicoanalyse is heel waardevol, zelfs al heeft zij of hij weinig ervaring met events. Maar KonseptS kan je uiteraard ook op weg helpen. Om een uitgebreide veiligheidsanalyse te maken op maat van je evenement, worden wij bovendien bijgestaan door een ervaren veiligheidspartner. Net zoals we dat voor bijvoorbeeld de catering of opbouw van evenementen doen, werken we ook voor veiligheid altijd samen met een echte expert. De grondige risicoanalyse wordt uitgewerkt op basis van je evenement en het draaiboek ervan. Misschien niet meteen nachtkastliteratuur, maar geloof ons vrij: je zal op beide oren slapen én dus volop met je gasten kunnen genieten van je event!

Veiligheidsadvies?

Heb je nood aan veiligheidsadvies op maat van jouw evenement? Kun je hulp gebruiken bij het opstellen van het veiligheidsdraaiboek? KonseptS brengt graag samen met jou de veiligheidsrisico’s van jouw event in kaart. Geef ons hieronder vrijblijvend een belletje voor advies en een offerte!